Artikel

Goudvraag en -aanbod in KW2 2023

Goudvraag en -aanbod
  • Driemaandelijkse%20Goudrapport

    Driemaandelijkse Goudrapport

    In ons driemaandelijkse Goudrapport belichten we de prestaties van deze asset class, macro-economische factoren en andere nuttige inzichten. 

In het eerste deel van ons Overzicht van de goudmarkt voor KW2 bespraken we hoe de marktverwachtingen over een verdere verkrapping door de Fed de goudprijs gedurende het kwartaal beïnvloedde. Eind KW2 was de goudprijs gedaald met 2,5%1. We bespraken ook andere belangrijke macro-economische factoren en vergeleken de resultaten van goud met die van andere asset classes. In dit tweede deel van het Goudrapport gaan we dieper in op de verschillende bronnen van vraag en aanbod om de recente bewegingen in de goudprijs verder toe te lichten.

Bronnen van de goudvraag in KW2

Bron: World Gold Council, goudvraag per marktsegment in KW2 2023.

De totale goudvraag daalde met 19,4% in het kwartaal tot 921 ton, exclusief over-the-counter derivaten. Dit was de laagste vraag op kwartaalbasis sinds KW4 2020, toen de COVID-beperkingen de vraag verstoorden, en komt overeen met de prijs van goud omdat deze in KW 2023 met 2,5% daalde. De vraag was lager in alle segmenten, hoewel met name in ETF’s. Door de uitstroom werden ETF’s wederom nettoverkopers van goud gedurende het kwartaal.

Qua aandeel van de vraag domineerden juwelen het kwartaal, omdat het meer dan 50% van de totale goudvraag voor zijn rekening nam. Dit was echter deels het gevolg van de snellere krimping van andere belangrijke vraagsectoren. Het aandeel van de centrale banken was aanzienlijk lager en daalde tot 11%. De laatste tijd was de vraag van centrale banken consistent sterk: 25% (neerwaarts herzien vanaf de aanvankelijke schattingen van 32%) van de goudvraag in het vorige kwartaal. Absoluut gezien is de vraag van technologie met 70 ton stabiel gebleven omdat de vraag van retailbeleggingen excl. ETF’s steeg, waarbij ook de cijfers van het laatste kwartaal werden gecorrigeerd tot 27%.

Goudvraag van de juwelensector

Bron: World Gold Council, 30 juni 2023.

Kwartaal op kwartaal daalde de vraag naar juwelen met 4,0%, een verbetering ten opzichte van KW1 2023, toen de vraag met 15,0% daalde. De trendmatige verbetering is te danken aan de lagere gemiddelde goudprijs, hoewel het metaal zich nog steeds op een historisch hoog niveau bevind. De vraag in KW2 2023 past echter bij het prijsniveau op basis van een 10-jaars modelleringsgeschiedenis. Bij een jaar op jaar vergelijking was de vraag naar juwelen in KW2 2023 0,4% lager dan in KW2 2022. Ook dit kwam weer overeen met de verwachtingen gezien de lagere goudprijzen in dezelfde periode in 2022.

Als we goudvraag uitsplitsen naar regio, zien we dat China de groot koper bleef, hoewel de vraag ook daar met 32,4% daalde tot 132 ton. Rekening houdend met seizoensinvloeden is KW2 20222 het betere relatieve cijfer en vanaf dat punt steeg de vraag eigenlijk met 28,2%. India was wederom de op een na grootste markt voor gouden juwelen, hoewel de vraag kwartaal op kwartaal met 64,0% steeg tot 129 ton. Gecorrigeerd voor seizoensinvloeden vergeleken met KW2 2022, was ook hier de vraag in het meest recente kwartaal 8,3% lager.

Nettoaankoop van goud door centrale banken

Bron: World Gold Council, 30 juni 2023.

De vraag van centrale banken was opnieuw lager in KW2 2023, omdat de neerwaartse trend zich doorzette vanaf het record in KW 2022 van 459 ton. Kwartaal op kwartaal was de vraag van centrale banken 63,8% lager, maar ook 35,1% lager dan in dezelfde periode vorig jaar toen de banken begonnen met de opbouw van hun reserves, met name in bullion voor meer diversificatie ten opzichte van de USD.

Uit actuele gegevens – de gegevens van centrale banken zijn meestal een grove schatting – blijkt dat China tot nu toe dit jaar de grootste inkoper van goud is met 103 ton. De inkoop van de Monetary Authority of Singapore steeg marginaal in KW2, waardoor het totaal in HJ1 2023 steeg tot 73 ton en het de op een na grootste inkoper in de eerste helft van het jaar is. Wellicht interessanter zijn de transacties van de Turkse centrale bank, die goudreserves verkocht om te voldoen aan de binnenlandse vraag van beleggers vanwege het verbod op goudimport en omdat beleggers zochten naar waarde in een politiek onzeker klimaat.

Vraag naar goud via ETF's

Bron: Bloomberg, per 30 juni 2023.

Bekende goudparticipaties van ETF’s daalden met 0,6% in KW2 2023 omdat de onderliggende goudprijs met 2,5% daalde. Tussen de goudprijs en de participaties van ETF’s was er meestal een sterke correlatie, maar die verdween eind 2022. Eén van de argumenten hiervoor was de voorkeur om goud aan te houden in de eigen jurisdictie van beleggers vanwege de sancties tegen Rusland. De beperkte uitstroom uit ETF’s in KW2 wijst er mogelijk op dat deze trend voorbij is.

Maandelijkse instroom in goud ETF's per regio

Bronnen: Bloomberg en World Gold Council, 30 juni 2023.

Als we kijken naar ETF-stromen naar regio, was de instroom in Noord-Amerika in KW2 2023 9 ton, ondanks een verkoopgolf in juni. In juni verkochten Europese fondsen ook veel goud. Vanwege de beperkte transacties in april en mei waren Europese-fondsen nettoverkopers (in totaal 29 ton). Aziatische fondsen zagen een instroom gedurende het kwartaal, hoewel dit leidde tot een extra goudvraag van slechts één ton, terwijl andere regio’s netto 4 ton verkochten.

Goudaanbod

Bron: World Gold Council, 30 juni 2023.

Het gedolven goudaanbod steeg in KW2 2023 met nogmaals 7,7% gedurende het kwartaal tot 923 ton en was 3,8% hoger dan het totale gedolven aanbod in KW2 2022. Als het aantal ton in KW2 wordt gecombineerd met het gedolven goud in KW1, is dit de sterkste start van een jaar voor gedolven goud ooit.

Het k-o-k goudaanbod van gerecycled materiaal steeg met 3,4%. Hoewel de prijzen daalden, bleven deze relatief hoog. Consumenten werden wellicht aangemoedigd om hun goud te verkopen vanwege de hogere inflatiedruk. Prijsgevoelige hedging in dit kwartaal voegde nog eens 10 ton toe aan het goudaanbod; dit was echter lager dan de 36 ton geschat voor KW1 2023.

Bron

  • 1 Bron: Bloomberg, goudprijs in USD, 31 maart tot 30 juni 2023. Prestaties uit het verleden geven geen betrouwbare indicatie van toekomstige rendementen.

Beleggingsrisico's

  • De waarde van beleggingen en eventuele inkomsten zullen fluctueren (dit kan deels het gevolg zijn van wisselkoersschommelingen) en het is mogelijk dat beleggers niet het volledige belegde bedrag terugkrijgen.

Belangrijke informatie

  • Gegevens per 30 juni 2021, juni tenzij anders vermeld.

    Dit is marketingmateriaal en niet bedoeld als aanbeveling om een bepaalde activaklasse, effect of strategie te kopen of verkopen. De verstrekte informatie is alleen voor illustratieve doeleinden, er mag niet op worden vertrouwd als aanbevelingen om effecten te kopen of te verkopen. Standpunten en meningen zijn gebaseerd op de huidige marktomstandigheden en zijn aan verandering onderhevig. Dit document mag niet worden gereproduceerd of voor enig ander doel worden gebruikt, noch aan een andere persoon worden verstrekt dan degenen aan wie kopieën zijn verzonden. Niets in dit document mag worden beschouwd als beleggingsadvies of beleggingsmarketing zoals gedefinieerd in de verordening inzake beleggingsadvies, investeringsmarketing en vermogensbeheerwet van 1995 (“Wet op beleggingsadvies”). Invesco Ltd. noch zijn dochtermaatschappijen hebben een vergunning volgens de Britse Investment Advice Law. Ook hebben ze geen verzekering afgesloten zoals vereist van een licentiehouder krachtens deze wet.